Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. В. Николов: "Провадия - Солницата" стана обект с широк международен отзвук

Необходимо е базово финансиране на науката, допълни професорът

Снимка: БГНЕС

Археологическият музей в София беше домакин на 65-ата годишнина на един от най-видните български археолози в лицето на професор Васил Николов, който от понеделник е и заместник-председател на Българската академия на науките. 

За мен, както и за новото ръководство на БАН, е важно държавата и държавните институции да разберат, че науката в България е недофинансирана, посочи в интервю за предаването "Хоризонт за вас" професор Николов:
Научините изследвания са недофинансирани - така в една държава в XXI век, както и в Европейския съюз, не може повече. Не може 0,27 процента от БВП да се прави наука. 

Необходимо е базово финансиране на науката, подчерта професорът.

Никога не съм си казвал "Не ми се занимава с наука", подчерта професор Николов и разказа за своята мотивация в работата си:
Започнал съм преди много години и съм стигнал по пътя си в науката определено ниво - аз не мога да спра и продължавам. Но проблемът е с младите хора, защото те не са мотивирани, когато трябва да влязат.

Един от археологическите проекти, по които професор Васил Николов работи, е "Провадия - Солницата". Именно там е бил и един от най-ярките центрове на първата европейска цивилизация.
"Провадия - Солницата" стана обект с широк международен отзвук, тъй като стана ясно, че това е най-старият солодобивен центърн в Европа, както и че първите каменни крепости са създадени именно там, обясни професор Николов.

Последните години в страната за планови разкопки се дават общо 500 000 лева, което е меко казано смешно
, посочи професорът, който е и ръководител на археологическите разкопки на древния праисторически комплекс, но и уточни:
За тази година са отпуснати около милион и половина лева, което не че е достатъчно, но все пак би подкрепило теренните научни изследвания в областта на археологията.
Подробности, както и цялото интервю с професора, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени