Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждестранните военни контингенти са сериозен проблем пред преговорите за обединение на Кипър

Снимка: БГНЕС

Числеността на чуждестранните военни контингенти на територията на Кипър се оказва непреодолим проблем пред преговорите за обединяване на островната средиземноморска членка на Европейския съюз.

Гърция и кипърските гърци настояват за пълно изтегляне на 30-хилядния турски военен контингент от признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. Но президентът на Турция Реджеп Ердоган се противопостави категорично и предложи обсъждан в миналото вариант:

Гърция да имат 950 войници, а ние - 650. Обсъждали сме такъв вариант. Изключено е турските войници да бъдат изтеглени напълно. Ако ще е така, значи и двете страни трябва да напуснат Кипър.

Според Ердоган и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, те биха се чувствали в безопасност в една бъдеща федерална държава, само ако има, макар и малък, турски военен контингент.

Кипърският президент Никос Анастасиадис обаче е непреклонен:

Няма да коментирам позицията на Турция, че присъсъствието на окупационни войски осигурява мира. Всъщност те са източник на нестабилност, заради който кипърският проблем съществува вече 43 години.

Анастасиадис все пак настоя, че има надежда за компромисно решение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна