Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Баева: Междупартийната борба в САЩ се превръща в борба между държави

Антисистемните европейски политици ще бъдат спрени с обединение на умерените леви и десни, прогнозира историкът

Проф. Искра Баева
Снимка: БГНЕС

Администрацията на Барак Обама бе тази, която се опита да възстанови прекъснатия диалог с Русия, имаше презареждане на тези отношения, но впоследствие те се влошиха трайно заради кризата в Украйна. Това охлаждане беше нормално, но случващото се през последните няколко месеца вече не може да се определи като нормално. Това мнение изрази в предаването „Събота 150“ историкът проф. Искра Баева. Тя определи нарастващия конфликт между САЩ и Русия като изключително вреден за развитието на международните отношения.

Унизително изглежда най-технологичната държава в света да се оплаква, че някой друг технологично е навлязъл в тяхното пространство и им е избрал президента, подчерта тя в анализ на наследството на досегашния държавен глава на САЩ и перспективите пред новия президент Доналд Тръмп.

Обвинението срещу Русия не е обвинение толкова срещу Русия, колкото срещу бъдещия президент Тръмп. Всъщност това е междупартийна борба, която се превръща в борба между държавите и това е много жалко. Това е капката катран, която разруши положителният образ на Барак Обама, смята проф. Баева.

Според нея, консенсусът между партиите в САЩ относно външната политика се пропуква и това не носи добри тенденции. Предстои такава борба между двете основни партии, която може да прехвърли всякакви граници, прогнозира проф. Баева:

Фактът, че се опитват да отменят „Обамакеър“ още преди Обама да е напуснал Белия дом, показва, че такава ще бъде тенденцията в бъдеще.

Прощалното слово на Барак Обама беше силно самокритично, допълни Искра Баева като изтъкна, че в него той е припомнил някои от най-ентусиазиращите тези, които са му позволили да бъде избран като първият чернокож президент на САЩ:

Онези ентусиазиращи, прекрасни думи, с които той влезе в президентската кампания през 2008 година, не бяха реализирани не заради неговото собствено нежелание да ги реализира, колкото заради машината, която стои зад него. С Тръмп ще бъде същото. Републиканската партия ще направи всички възможно да го вкара "в релси".

Действията на американския конгрес за отмяна на здравната програма „Обамакеър“ показват колко са нетрайни постиженията, с които Обама напуска поста си, коментира още историкът. Сред другите подобни примери тя посочи възстановяването на отношенията с Куба и заявката на Доналд Тръмп да ревизира това постижение, както и неяснотата около споразумението с Иран.

Барак Обама оставя стабилизирана в икономическо отношение, променена, по-отворена към света държава, обобщи проф. Баева. По думите й, не може да се отрече начинът, по който Обама се е справил с финансовата криза и това е особено явно в паралел с европейските държави.

Не може да се отрече и фактът, че безработицата за този период е намалена. Справедливостта в администрацията на Барак Обама беше социален ангажимент. Той се опита да изтегли САЩ от Близкия Изток, но това се оказа невъзможно и в момента положението там е още по-тежко, подчерта в анализа си тя. Проф. Баева открои и неучастието на Вашингтон в последното примирие за Сирия, постигнато от Русия, Турция и Иран.

Новите антисистемни европейски политици ще бъдат спрени с обединение на лявото и дясното, на умереното, на центрисктото ляво и дясно, но ако нещата продължават така, в Европа също ще има  вътрешнополитическа революция, която ще изведе тези сили на преден план, предвижда още историкът:

Не мисля, че това е добър сценарий за Европа, защото той ще я разедини, но такива са реалностите. В Европа се възражда национализмът и този национализъм няма как да повиши сцеплението между държавите, по-скоро ще ги разедини. Това го виждаме много ясно в Централна Европа.

Цялото интервю с проф. Искра Баева слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна