Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Киров: Промяната в АБВ е реално включване на нови лица в политиката

Имаме тежката задача да бъдем гласът на разума в предстоящия тежък политически сезон, казва новоизбраният заместник-председател на АБВ

Промяната в АБВ е безпрецедентна. За първи път отстъпва цялото политическо ръководство, но това е промяна на развитието, не на отрицанието. Тази промяна е закодирана в нашето име. Това заяви новоизбраният заместник-председател на АБВ Марин Киров в интервю за предаването "Преди всички": 

Новите лица в АБВ са успешни млади и нови хора, голяма част от които не са членували в друга партия. Това са хора с професии в реалния живот, които не разчитат на политическо развитие само заради личен път и кариера. Ние сме хора, които възприемаме сериозно тази битка.

Бяха допуснати много млади хора, много нови лица, аз съм от тези хора, на които бе даден път като на човек, който никога не е членувал в политическа партия. Отстрани може да изглежда като човек от резервната скамейка, но в крайна сметка това е реалното включването на нови, млади хора в политиката.

Според Киров не става дума за поколенческа смяна:

Не говорим за промяна от типа отрицание на това, което е било преди нас. И Първанов, и Петков са хора с много опит и капитал и със сигурност ще ги използваме в развитието на проекта АБВ.


Референдумът и президентските избори показаха, че хората искат рестарт на България. Имаме тежката задача да бъдем гласа на разума в тежкия политически сезон, който предстои, отбеляза още Марин Киров:

Някой трябва да се противопостави на властващия националистически и социален популизъм, на патриотарството на маса, на имитацията на леви ценности. Някой трябва да може открито да се противопостави на популизма и демагогията, които демонстрират "новите" играчи - Слави Трифонов, Веселин Марешки, Христо Иванов.

АБВ ще се стреми към ръст в изборния резултат и ще работи за сериозното му увеличаване, стана ясно още от думите на Киров. Той посочи, че парламентарна група от над 18-20 души би била по-солидна и с повече възможности за влияние. 

Относно участието на АБВ в правителството в оставка Марин Киров подчерта:

Легитимирахме едно правителство при създаването му в усложнена международна обстановка, когато никой нямаше интерес България да няма правителство, но оттеглянето на АБВ бе и лакмусът, че това правителство се изроди и не следва програмата си. С оттеглянето си АБВ постави началото на края на това изродено правителство.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени