Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глинените прасенца от остров Ява

Снимка: en.wikipedia.org

Модата да се правят касички във формата на прасенца идва от много стари времена и е свързана с един много любопитен факт. Глината, използвана за направата на малките касички в Англия, през 14 – 15 век се наричала „пиг“. С течение на времето разликата в произношението се е променило така, че името на глината съвпаднало с названието на животното и през 18 век грънчарите започнали да правят от тази глина касички с формата на прасенца.
Далеч от Англия, на индонезийския остров Ява, обаче, хората също правели глинени касички-прасенца още през 15 век. Те се наричали „целеган“ (дословно „нещо, което прилича на диво прасе“). По онова време остров Ява бил част от империята Маджапахата. Столица на империята бил град Тровулан в източната част на острова. Там са открити няколко касички с формата на диви прасета. Те са по-големи от днешните и са направени от кафеникава глина, най-вероятно от пиг глината, използвана и в Англия.
Касичките имат повече орнаменти от сегашните – линии по челата, зурлите и бузите, резбовани синджирчета на вратовете. Днес те могат да се видят в Музея на Тровулан.
Още любопитни факти за остров Ява можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна