Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освен студове и поледици зимата носи и печалби

Печелят зимните курорти, продавачите на топли дрехи и... децата

Снимка: БГНЕС
Новата година започна с ниски температури, непроходими пътища и снежни виелиции. Зимата обаче има и друга страна - отвъд приказното й бяло, снегът и студовете са причина за радост не само за децата.

Продавачите на топли дрехи, ръкавици, шалове и шапки регистрираха увеличение на продажбите си. Откровеност и малка надценка е част от бизнес стратегията на един от успешните продавачи на шапки и ръкавици в столицата:

Ръкавиците много започнаха да се продават. Шапки и шалове - по-дебели. При мен и хубавите неща пак са евтини, защото съм с малка надценка.

Очаква се да расте търсенето на артикули, свързани с белите спортове. Най-известният пазар в София за втора ръка ски оборудване в близост до стадион "Васил Левски" отдавна предлага и нови стоки. Там обаче казват, че най-голямата им конкуренция е в интернет. Има и други причини за отлива на купувачи:

Специално за нови ски наблюдавам, че в магазините има повече наплив на хора. За втора употреба няма клиенти, защото има недобросъвестни търговци, сами се съсипваме по този начин.

Тази година зимният сезон започна по-рано. Още в началото на декември пистите в планинските курорти имаха снежна покривка, което се е отразило положително на записванията в последния момент от туристи, които са изчаквали да видят какви са актуалните условия за ски и сноуборд у нас. В планинските курорти се надяват сезонът да продължи поне до април при зимни температури.

Заради проблемите със снега по пътищата в Чепеларе не можаха да посрещнат обичайния брой семейства с деца, които традиционно избират спокойствието на селището през ваканцията. В момента има отлични условия за ски, подчерта Съби Маданков, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града. Той акцентира върху факта, че през последните години цените не са били променяни.

Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин заяви, че курортът е спечелил клиенти от нови пазари и пъстрата палитра в Банско е била допълнена от гости от Испания и Малта. 

Докато всички ние изчисляваме плюсовете и минусите, приходите и разходите заради леденото време, за най-малките зимата донесе чиста радост от това да си в планината или в града, но на снега:

Пързалях се с шейна - червена, кормилото е черно и педалите са черни.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени