Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Пещерите на България”: Пещери „Венеца” и „Магура”

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Пещерата „Магура” е една от най-големите в България.
Снимка: БГНЕС

„Драпериите” от оникс в пещера „Венеца” се превръщат в музикални инструменти, когато човек може умело да почуква по тънките им стени. Тогава пещерата се изпълва с музика, която отеква в многобройните ниши и започва приказния си разказ за един друг, невиждан от слънцето, свят. Светът на пещерите. Своеобразната красота на всяка една от тях я прави неповторима. Музика, цветове, екот и неразгадани, понякога магически символи, сред ниши и огромни галерии, където са живели първите хора, а сега прочути музиканти изнасят концерти, енолози могат да представят най-изискани вина от България. Мистичната феерия от ледени кристали и разноцветни калцидни образувания в пещера „Венеца” привлича през цялата година туристи от различни краища на света. Богатството от чудни форми, изваяни от най-талантливия творец - природата, нейното могъщество и фантазия проличават отново и отново в две от най-известните пещери в белоградчишкия край.

В пещера „Магура” има над три хиляди образувания - твърде малко в сравнение с нейните размери. Но затова пък тя съхранява друго безценно богатство за човечеството - рисунки на едни от първите хора на Земята. Точно това културно-историческо наследство, според някои изследователи, е кодът и насоката за развитие на целия човешки род. В пещера „Магура” се намира изрисуваната информация за нашето минало и вероятно за бъдещето ни.

Повече за пещерите разказват Борис Борисов, пещерняк, и Кирил Кирилов - инженер, един от малцината изследователи на рисунките в пещера „Магура”.

 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.