Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЮНЕСКО подкрепи български проект за работа с деца в риск чрез изкуство

БНР Новини
Лятната театрална академия за деца в риск, Широка лъка.
Снимка: архив




В „Артефир“ неведнъж сме разказвали през годините за Лятната театрална академия за деца в риск, която режисьорката Елена Панайотова неизменно организира всяка година в село Широка лъка. След това нейните усилия да помага на децата в неравностойно положение със средствата на изкуството, обхванаха и други населени места в България, а в последните 5 години – и извън нашата страна.
Преди броени дни Елена Панайотова се завърна от Кения след приключването на поредния си успешен проект – „Изпълнителски изкуства за младежи Източна Африка“ („Performance Art for Youth East Africa - PAYA 2016“). От общо 1800 кандидатствали, проектът на българската режисьорка е един от деветте в света, одобрени за финансиране от ЮНЕСКО през 2016 година. Проектът обхваща 40 африкански и 9 европейски творци в Кения и Танзания. Европейският екип включва българите Анна Кирилова – костюмограф, Юлиян Табаков – сценограф, Росица Миновска-Деведжиева – куклена режисьорка, Десислава Минчева-Тодорова – куклена актриса, Петя Стойкова – хореограф, Симона Георгиева – кинооператор, както и Йенс Якоб де Пласе от Германия – театър на маските, и Ед Мартинс от Великобритания – музика.
В първия етап на програмата 40-те африкански творци (актьори, музиканти, танцьори) са обучени от европейския екип, а във втория етап те самите работят с 200 младежи в неравностойно положение от Кения и Танзания и заедно с тях създават представления по африкански приказки и истории. Триседмичният репетиционен период завършва с двудневен Фестивал на изпълнителските изкуства за младежи Източна Африка на бреговете на езерото Виктория в град Кисуму. Третата част на проекта включва установяване на мрежа от творци за работа с младежи в Източна Африка, което да позволи на африканските артисти да развиват свои проекти в бъдеще.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна