Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левицата се отказа от прогресивния данък

БСП иска запазване на плоския данък, но с допълнително облагане на най-високите доходи

ГЕРБ и РБ поддържат изцяло запазването на настоящата данъчна система

| обновено на 17.01.17 в 15:49
Борислав Гуцанов
Снимка: БГНЕС

БСП иска запазване на плоския данък, но с допълнително облагане на хората с най-високи доходи. Това заяви Борислав Гуцанов от левицата на годишната среща на бизнеса с властта. От ГЕРБ и Реформаторския блок поддържат изцяло запазването на настоящата данъчна система.

Въпреки че неколкократно от БСП внасяха законопроекта за връщане на прогресивната данъчна скала, Борислав Гуцанов от БСП обяви:

По-доброто в момента е данъчното облагане да остане такова, каквото е, и ако има нещо, което трябва да се направи, то трябва да бъде само за най-горните категории.

Хората с доходи над 10 000 лева на месец, да плащат данък от 20%, предлага БСП. За всички останали, данъкът общ доход, да остане, както досега 10%. Идеята е залегнала в предизборната платформа на социалистите, която ще бъде приета на пленум в събота. Депутатът от БСП Драгомир Стойнев заяви:

Понеже много се говори за така наречения "плосък данък" - БСП смята да има допълнително облагане за богатите хора, за тези, които получават над 10 000 лева месечно доходи от заплати, наем, ренти. Става въпрос за приблизително 7000 души в държавата, които имат огромни доходи, и считаме, че по този начин ще се възстанови една социална справедливост, защото за нас това е изключително важно.

От БСП настояват от дължимия данък на работещите родители да се приспадат по 50 лв. за всяко дете. Социалистите искат още създаването на фондове "Наука" и "Индустрия", както и Национален финансов холдинг за стимулиране на капиталовия пазар.

Именно капиталовият пазар е във фокуса на вниманието и на ГЕРБ, обясни депутатът Делян Добрев:

Не можем да се надяваме да имаме силна, устойчива, бързоразвиваща се икономика, при положение че капитализацията на Българската фондова борса е около 10 процента.

Реформаторите искат балансиран бюджет и никакви инвестиции в големи проекти като "Белене", допълни Мартин Димитров:

Ако утре моите колеги вземат да строят "Белене", кредитният рейтинг може да се влоши веднага, независимо че има твърдения, че щели да намерят частен инвеститор. Той никога няма да плати всички разходи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна