Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники: Големите майстори на малката вокална форма – Маргарита Лилова

Маргарита Лилова
Снимка: личен архив
Западната преса често я определя като българо-австрийска певица – защото голяма част от кариерата ѝ е свързана с Виена. Щастливата ѝ звезда изгрява в 1961 г., когато печели награда на Първия международен конкурс за млади оперни певци в София. Тогава забелязват прекрасния ѝ тембрист мецосопран, подчертаната музикалност и артистичност. Канят я във Виена – за първи път излиза на сцената на Виенската щатсопер в 1963 година – като Амнерис. Пее със звезди като Карло Бергонци, Пласидо Доминго, Рената Тебалди, Джузепе ди Стефано...  Стремителна е международната ѝ кариера – в Метрополитън, Ла Скала, Лисео, Ковънт гардън, в Аржентина, в големите европейски столици... Богат репертоар, който включва основните мецосопранови опери на Верди, Понкиели, Сен-Санс, но и комични опери на Росини, Доницети, Моцарт – пръв я открива за Моцарт диригентът Йозеф Крипс.
В интервю споделя, че се насочва паралелно и към камерното пеене, за да уравновеси силно драматичния си мецосопранов репертоар. Но това е и вътрешната необходимост на големия музикант да разшири кръгозора си в по-изтънчена интелектуална сфера. Изнася рецитали с творби от Моцарт, Брамс, Малер, Де Файя, Мусоргски, Дворжак, с българска музика...
В предаването ще звучат песни от Моцарт, Брамс, Де Файя, Дворжак – Маргарита Лилова с пианистите Ерик Верба, Хелмут Дойч, Юри Буков.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна