Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издирването на МН370 прекратено

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Издирването на малайзийския самолет, изчезнал преди три години над Индийския океан, се преустановява. Това обяви координационният център, базиран в Австралия. Близки и роднини на жертвите протестираха срещу решението, а китайското външно министерство обяви, че ще продължи съвместната си работа с австралийските и малайзийските власти по издирването на самолета. Малайзийските авиолинии потвърждават, че контролната кула е загубила контакт с полет МН370 в 2.40 ч. тази сутрин, обяви генералния директор на авиокомпанията Ахмад Джаухари Яхия на 8 март 2014 г.

Малайзийският самолет, изпълняващ полет МН370 от Куала Лумпур до Пекин, изчезва от радарите югоизточно от Австралия. На борда на Бойнг 777 се намират 239 души. Много съм разочарован, чувствам се безпомощен. Ядосан съм от това решение, защото то не е резултат от усилията на трите държави и на издирвателните екипи, а се дължи само и единствено на липсата на пари, сподели Жианг Хуи, чийто баща е сред пасажерите на самолета.

Общо около 160 мил. долара е струвало издирването до сега на трите участващи страни Австралия, Китай и Малайзия. Претърсени бяха над 4 мил. кв. км. в Индийския океан от въздуха и 120 хил. кв. км. по дъното на океана. Каква е причината за падането на самолета обаче не е ясно. През юли 2015 г. източно от Мадагаскар бе намерена първа част от самолета, последваха още около 20 находки. Както обяви координационният център в Австралия днес, досегашните усилия по издирването на самолета обаче не са дали резултат

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна