Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите реакции на руските политици към Доналд Тръмп са предпазливи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бутилки с шампанско гърмяха снощи в Москва, където руснаци празнуваха началото на президентския мандат на Доналд Тръмп в САЩ, убедени, че предстоят по-добри времена за отношенията между двете страни, съобщи Асошиейтед прес. Странно е, но е страхотно - за пръв път в историята руснаци приветстват победата на кандидат за американски президент, каза политическият анализатор Станислав Бишок.

Далеч по-сдържани бяха първоначалните политически реакции в Русия. Според говорителя на руския президент Дмитрий Песков важно е какъв ще бъде подходът на Доналд Тръмп към въпроса за нормализиране на диалога между двете Москва и Вашингтон.

На Русия са й крайно необходими добри отношения със САЩ, обяви Дмитрий Песков. Ние не можем да решим много проблеми в света и региона, касаещи Русия, без сътрудничеството на САЩ. Затова и на нас ни е крайно необходимо да имаме добри отношения със САЩ, обяви Песков. На въпрос на телевизионен водещ от централен федерален канал дали Тръмп е руснак, Песков отговори, че той не е руснак, а гражданин на САЩ и ще води политика в полза на Вашингтон. Песков допълни, че е важно какъв ще бъде подходът на новия президент на САЩ към въпроса за нормализирането на диалога между двете държави. Говорителят на Кремъл каза още, че президентът на Русия Владимир Путин няма да наблюдава церемонията по встъпването в длъжност на Доналд Тръмп.

Интересът на Москва към новия американски държавен глава е много сериозен. Макар че руските високопоставени дипломати и политици са предпазливи и ще изчакат да видят какви ще са първите стъпки на 45-ия президент на САЩ и едва тогава ще дадат оценка на действията му и на водената от него администрация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна