Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп положи клетва като президент на Съединените щати

| обновено на 20.01.17 в 22:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп положи клетва като 45-ия президент на САЩ на церемония пред сградата на Американския конгрес във Вашингтон

Тържествено се заклевам, че честно ще изпълнявам длъжността Президент на Съединените щати и ще дам най-доброто от способностите си, ще спазвам и защитавам Конституцията на Съединените щати, заяви новият американски държавен глава.

На церемонията по полагане на клетва присъстваха над 1500 представители на американския политически елит, като сред тях президентите Барак Обама, Бил Клинтън, Джордж Буш и Джими Картър.

Десетки представители на Демократическата партия обаче бойкотираха проявата.

СнимкаВ първата си реч, след като положи клетва, новият президент на САЩ обеща изкореняване на ислямисткия тероризъм:
Ще заздравим старите съюзи, ще създадем нови и ще обединим цивилизования свят срещу ислямския тероризъм, който ще изкореним напълно от лицето на земята.
 
Тръмп посочи, че досега Съединените щати са защитавали други страни или са им помагали да стават по-богати, изнасяйки производството си зад граница. Това обаче ще се промени, заяви Тръмп, като обеща да върне работните места и богатството обратно в страната:  
Ние, които сме се събрали днес, издаваме ново решение, което трябва да бъде чуто във всеки един град, във всяка една столица на чужда държава. От този ден нататък страната ни ще се ръковод от ново виждане - на първо място ще бъде единствено Америка.
 
СнимкаСега властта се връща в ръцете на хората,  подчета още Доналд Тръмп: 
20 януари 2017-а година ще бъде запомнен като деня, в който хората отноо започнаха да управляват тази страна.

Според новия американски президент нищо не може да спре страната, ако тя бъде обединена. Можем да направим Америка отново велика, бяха думите, с които Доналд Тръмп завърши своята първа реч като държавен глава.

Последва официален обяд в сградата на Конгреса, а след това двамата с вицепрезидента Майк Пенс поведоха тържествена процесия по "Пенсилвания авеню" от Конгреса до Белия дом.

СнимкаПо традиция новият американски президент присъства на сутрешна религиозна служба в църквата Сейнт Джон до Белия дом. След това Доналд Тръмп и съпругата му Мелания влязоха в Белия дом, където пиха чай с Барак Обама и съпругата му Мишел. Оттеглящият се държавен глава по традиция оставя в овалния кабинет писмо с напътствия към новия лидер. След чаената церемония Обама и Тръмп се отправиха към Капитолийския хълм, където пред сградата на Конгреса на специална платформа Тръмп  положи клетва като президент.

От двете страни на главната улица, свързваща Конгреса и Белия дом, са издигнати трибуни, от които зрители ще могат да наблюдават парада по случай встъпването на Тръмп в длъжност.

СнимкаЗа охрана на реда са мобилизирани 3 5000 бойци от Националната гвардия на САЩ. Освен опасенията от евентуални терористични актове, властите вземат мерки и за пресичане на намеренията на активисти от общественото движение "Дисръпт Джей-20". Противници на Тръмп влязоха в сблъсък с полицията във Вашингтон, след като се опитаха да блокират достъпа на негови поддръжници до мястото на церемонията. Според агенция "Ройтерс" протестиращи са започнали да разбиват стъклата на магазини, офиси и автомобили, което е принудило служителите на реда да използват сълзотворен газ.

По време на тържествената процесия по "Пенсилвания авеню"  избухнаха и безредици по съседни улици в града. Арестувани са близо 100 души. Двама служители на реда са пострадали при сблъсъците. Протестиращите се опитаха да нарушат обществения ред, хвърляйки димки в опит да пробият полицейските редици.

Часове преди да встъпи в длъжност Доналд Тръмп заяви, че ще направи Америка по-велика от всякога. На митинг-концерт пред мемориала на президента Линкълн във Вашингтон той се самоопредели като просто посланик на движение, което иска да промени САЩ.

СнимкаАгенция Ройтерс съобщи, че Доналд Тръмп е готов да започне да издава важни укази още от първия си ден в Белия дом, за да изпълни бързо обещанията си за строги мерки срещу имиграцията, за стена по границата с Мексико и за отмяна на политически мерки на правителството на президента Обама.

Президентът на САЩ ще отмени инициативите на Обама за борба с климатичните промени. В съобщение на Белия дом Планът за действие за климата е определен като "вреден и ненужен". Този план предвиждаше съкращения в емисиите въглероден диоксид, отчасти чрез съхраняване на гори и по-широко използване на по-екологично чисти възобновяеми горива.

"Усилията на Тръмп да укрепи петролно-газовия сектор в САЩ ще помогнат за увеличаване на държавните приходи за "възстановяване на нашите пътища, училища, мостове и публична инфраструктура", заявяват още от Белия дом.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна