Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Любомир Сагаев

Едва ли има любител на оперната и балетната музика, който да не притежава „Книга за операта“ или „Книга за балета“ - безценни помагала, които ни запознават с биографията на композитора, с историята на творбата, с характерното за нейната музика и помагат за разбиране на заплетените и не винаги логични сюжети на любимите музикално-сценични творби. Автор на тези книги е музиковедът Любомир Сагаев,100-годишнината от рождението на когото отбелязваме на 12 януари 2017 г.

Роден  в Пловдив, той израства в семейството на известния писател, театрал и дипломат Константин Сагаев - основател на Българската драматическа школа, и известната актриса Олга Сагаева. Негов брат е известният композитор Димитър Сагаев. Средата, в която израства, го насочва към изкуството и той завършва Музикалната академия като ученик по композиция на Панчо Владигеров, а по теория на Веселин Стоянов. Още като ученик работи като пианист в театър „Одеон“, после като корепетитор в Софийската опера. Между 1945/1951 е музикален редактор в Радио София. От 1951 започва работа в Софийската филхармония - отначало като артистичен секретар, а от 1961 до 1973 е директор на престижния оркестър. Следващите 5 години е директор на Българския културен център във Варшава. През цялата си творческа дейност той активно участва в работата на Съюза на българските композитори като организационен секретар и като заместник-председател. Любомир Сагаев умира на 28 октомври 2001 година.

Той се изявява като музикален критик, лектор пропагандатор и популяризатор на класическата музика, публицист, автор на анотации към програмите на Софийската филхармония, на брошури, статии, многобройни музикални рецензии, очерци, монографии. Интерес представляват книгите му „Българското оперно творчество“, “Маестро Георги Атанасов“, “Съвременото българско оперно творчество“, “Българската култура - древна и съвремена“ - на полски език. "Книга за операта" е издадена за първи път през 1964 година и преиздавана и допълвана още няколко пъти, а „Книга за балета“ излиза през 2006 г. и съдържа информация за 60 балетни творби.

Чуйте рубриката "Помните ли..." в звуковия файл.

.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна