Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Уков: Опасността от лавини е реална

Момчил Панайотов: По света се работи с лавинни бюлетини, у нас това не се прави

Снимка: БГНЕС

Планинските спасители апелират туристите в Банско да не напускат добре обработените писти, тъй като излизайки от техния обсег, попадат в опасни зони. Улеите са наблъскани със сняг заради силния вятър, а на места има по пет-шест до десет метра сняг. Това обясни в предаването "Хоризонт одо обед" Атанас Уков, планински спасител от Отряд "Банско", който се включи в акцията по спасяването на тримата турски сноубордисти и един скиор, приклещени заради екстремни спускания в местността Ечмище под връх Тодорка.

Спасителната акция бе проведена в късни вечерни часове срещу събота, а младежите са били открити измръзнали и изтощени. Били са измъкнати със специализирана техника, като акцията по спасяването им е била рискова както за тях самите, така и за планинските спасители, стана ясно от думите на Уков:

Над нас висяха поне 4-5 лавинни улея, които във всеки момент можеха да се стоварят върху нас.

Турските туристи са навлезли в лавиноопасен район и са имали късмета да попаднат в улей, който заради ниските температури е бил по-стабилен и не ги е помел, допълни спасителят. Младежите са били приклещени в пухкавия сняг, в който стъпвайки, пропадаш до шията.

Все още има шанс да бъдат открити оцелели в сградата на затрупания от лавина хотел в Италия, коментира за "Хоризонт" Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност и председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил. Фактът, че хората са в сграда, дава шанс около някои от тях да има въздух, но трябва да се има предвид, че сградата е доста сериозно деформирана като конструкция.

У нас сме имали случаи на ударени от лавина хижи. В България има няколко места, на които са възможни подобни масови инциденти, посочи Панайотов. Той уточни, че в страната ни никога не е имало кадастрално планиране по отношение на лавините, а хижите са строени въз основа на опита на туристите. В ски курортите трябва да има задължително такова планиране, но реално погледнато по закон го няма и то не се и случва, изтъкна Момчил Панайотов:

По света се работи с лавинни бюлетини, изготвяни от специализирана служба от професионалисти. Те дават много ясна картина за състоянието на снега и какво може да се очаква от снежната покривка. В България за момента това не се прави. Планинската спасителна служба полага усилия и дава информация, но не ежедневно. 

Курортите ни са длъжници на туристите за тяхното адекватно информиране, смята Панайотов:

За момента няма курорт, който има истинска, добре и адекватно направена информационна табела, която да показва със снимки местата, които са наистина опасни. По отношение на маркирането на тези лавиноопасни зони, нещата също не са на ниво.

Още за особеностите на планината в този сезон и за лавиноопасните зони слушайте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна