Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Тренин: В Астана няма да има руско-американски диалог

Дмитрий Тренин
Снимка: Николай Кръстев

Руско-американски диалог вероятно няма да има в Астана. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Дмитрий Тренин, ръководител на руския филиал на фондация "Карнеги":

Там ще се води междусирийски диалог. Целта на Русия ще бъде този вътрешносирийски диалог да бъде продуктивен. Просто новата американска администрация физически не е в състояние и не е в пълна степен готова да вземе участие в такъв тип международни преговори. В Астана ще присъстват американски наблюдатели, които ще следят разговорите и вероятно ще задават въпроси на страните в преговорния процес. Те могат да водят и неформални диалози и обмен на мнения, но за пълноценно участие на експерти от Съединените американски щати не може да става и дума.

Тренин коментира и какво ще е бъдещото устройство на Сирия:

Сирия в най-добрия случай ще бъде устроена като Ливан. Сирия ще бъде страна, където ще бъде засилено местното и регионално самоуправление. Кюрдите също ще имат своите общински органи на самоуправление в Сирия, но не мисля, че те ще имат федерация вътре в страната. Като цяло в Сирия в близко бъдеще ще има много анклави, но най-важното е хората да живеят в мир и да не се повтаря войната.

Цялото интервю с Дмитрий Тренин можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна