Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията представи доклад за гражданството на Европейския съюз

Снимка: радио Видин

Европейската комисия публикува днес третия си Доклад за гражданството на Еевропейския съюз. В документа Брюксел прави преглед на напредъка, постигнат от 2014 г. насам, и очертава действия, за да се гарантира, че гражданите могат да се ползват пълноценно от правата си във всекидневието, т.е. когато работят, пътуват, учат или участват в избори.

Европейците са осведомени по-добре от всякога за своя статут на граждани на Евросъюз, а делът на гражданите, които биха искали да знаят повече за своите права, продължава да нараства, посочва Комисията. Всеки четири от пет европейци ценят особено много правото на свободно движение, което им позволява да живеят, работят, учат и извършват стопанска дейност навсякъде в Евросъюза. Това сочат данни на Евробарометър от декември 2016 г.

Еврокомисарят по правосъдие Вера Журова посочи, че 87 на сто от европейците са наясно с гражданството на Европейския съюз, но не винаги са нясно с правата, които идват с него. Гражданството на Европейския съюз включва важни права и свободи, както и възможността за демократично и активно участие в процеса по взимане на решения. Еврокомисията ще се стреми към това гражданите да знаят още за правата си и да ги използват.

Еврокомисията отбелязва, че гражданството на Европейския съюз допълва, а не замества националното гражданство. Статутът на гражданин на Европейския съюз осигурява свободно движение, консулска закрила, правото на гражданина да гласува и да се кандидатира на избори.

Европейската комисия приветства подписването на първите три споразумения по Финландската инициатива за средни и малки предприятия. Очаква се те да доведат до около 220 милиона евро инвестиции за местния бизнес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна