Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валери Цеков: България е на челните места в ЕС по рак на маточната шийка

Снимка: БГНЕС

Ваксинирането на момичетата между 12 и 14 години двукратно срещу рак на маточната шийка създава траен имунитет срещу това заболяване през целия живот на жената. Това обясни д-р Валери Цеков, председател на българското сдружение по иновативна медицина. За десети пореден път България отбеляза Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. Проучванията сочат, че имунитетът, който генерира ваксината, е най-ефективен, когато тя се постави рано.

Ракът на маточната шийка е четвърти по честота. Всяка година в България се разболяват над хиляда жени. В световен мащаб всяка година се откриват 530 000 нови случаи. Д-р Валери Цеков посочи:

Ако ние можем да предотвратим инфекцията, или да лекуваме инфекцията, може би ще можем да намалим честотата на рака на маточната шийка, а в България той все още е с много висока честота. В страните от ЕС сме ако не на първо или на второ, то поне на трето място по честота на заболеваемост от рак на маточната шийка и на смъртност.

Страните, в които има голям процент на имунизирани жени, имат голям обществен имунитет срещу човешкия папилома вирус, а когато има такъв имунитет, вероятността да се срещнеш с вируса намалява, допълни д-р Цеков. Затова целта на всяка такава програма за ваксиниране е да постигне по-голям обхват.

Ракът на маточната шийка засяга най-често жените между 20 и 45 години, казва д-р Цеков:

Оказа се, че обикновено при момичетата първата среща с този вирус става още в началото на техния сексуален живот, в ранната младежка възраст.

Страната ни е сред 87-те държави в света, които имат национални програми за имунизация, финансирани с публични средства. От тази година ваксината се поема от Здравната каса. Една доза на пазара струва около 200 лева. За 2017 година за целта са осигурени милион и 700 хиляди лева. 

През 2015 и началото на 2016 година обхватът на ваксинираните спадна драстично след медийното оповестяване на случай, който накара хората да се отдръпнат, коментира още д-р Валери Цеков.

Още по темата ще научите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна