Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от 16 столични училища ще участват в кампания за изследване на очни заболявания

Ученици от 1-ви и 2-ри клас на 16 столични училища ще бъдат включени в кампания за изследване на очните заболявания. Според Софийското дружество по офталмология, всяко пето дете има проблем с т. нар. "мързеливо око". Липсата на национална програма за профилактика е причина за късното откриване на проблема, посочи професор Ива Петкова, началник на Клиниката по очни болести в Александровската болница:

Тези прегледи са вменени в задълженията на общопрактикуващите лекари, което все пак не представлява същото качество и по този начин децата между 3 и 5 години, включително и до училищна възраст, се изпускат в областта на "мързеливото око". Това е едно заболяване, което, хванато навреме, би могло да се лекува много успешно, а нехванато навреме, вече след 7-8-годишна възраст, е безсмислено да се лекува, тъй като резултатите не са добри.


Лекаритe от Александровската болница ще прегледат над 1 600 деца на възраст между 7 и 8 години. Практиката им показва, че при прегледани 15 хиляди деца между 4 и 12 години, за 90 процента от тях това е била първа консултация с очен специалист. Световната здравна организация препоръчва първият очен преглед на дете да бъде извършен още на 6 месечна възраст и не по-късно от 3 годишна възраст.

Прегледите ще се извършват по график в съответните училища. При нужда децата ще бъдат насочвани към детския очен кабинет в Александровската болница, където ще бъдат преглеждани безплатно с направление от личния лекар. Освен прегледите, за децата от социално слаби семейства ще бъдат предоставяни безплатно и очила, уточниха от екипа на кампанията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна