Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Силно се съмнявам, че служебното правителство ще прави резки движения и грешки

Снимка: БГНЕС

Като елегантен и успешен ход от страна на Румен Радев определи състава на служебния кабинет политологът Първан Симеонов. В предаването "Нещо повече" той коментира, че това не е правителство, повлияно от БСП.

Радев е отишъл на варианта правителство с ярък политик начело, а позитивът от това е, че отговорността няма да пада върху самия Радев. Това, че БСП не участва толкова видимо в това управление е позитив за БСП, защото тя няма да понесе евентуални негативи в предизборния период, смята анализаторът:

Герджиков е харесван от всички политически сектори в България. Във външната политика и отбраната са назначени безусловно натовски хора. Тези назначения са знак за приемственост, присъствието на бюджетаря Ананиев показва, че нещо в изпълнителната власт в България може да се наследява, въпреки политическите различия и промени. 

Сред потенциалните негативи Първан Симеонов открои възможните упреци, че новият Радев е назначил стар политик, след като дойде на вълната на това, че ще маха предходната генерация политици.

В областта на вътрешните работи, здравеопазването и образованието са назначени по-скоро хора, застъпващи алтернативни тези и политики спрямо досегашните, отбеляза още Симеонов:

Тоест, за онези невралгични точки, за които като че ли беше упрекван кабинетът "Борисов", Радев ще опита да предложи коректив. Силно се съмнявам обаче, че ще правят резки движения и грешки.

Правителството няма право да изстрелва патроните си, защото, според анализатора, може да му се наложи да остане по-дълго на власт, ако следизборната ситуация се окаже по-интересна от предизборната.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна