Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп подготвя указ за обособяването на зони за сигурност за цивилни бежанци в Сирия

| обновено на 26.01.17 в 12:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на Доналд Тръмп подготвя указ, с който американският президент ще натовари Държавния департамент и Пентагона със задачата да разработят план за обособяването на зони за сигурност за цивилни бежанци в Сирия и други съседни на Сирия страни.

В тези зони сирийските граждани, напуснали домовете си заради войната, ще могат да изчакат уреждане на въпроса с тяхното окончателно настаняване. Това окончателно настаняване може да се изразява в разселване в трета страна или в репатриране. Друг проект на указ, който Тръмп ще подпише, предвижда и спиране на приема на сирийски бежанци в САЩ. Очаква се Тръмп да подпише указите тази седмица.

Абсолютно - ще създам сигурни зони за хората в Сирия. Мисля, че Европа направи огромна грешка, допускайки милиони хора да отидат в Германия и други държави. Това си беше бедствие и не искам да се случва и у насказа Тръмп в интервю за Ей Би Си Нюз, в което защити намерението си да спре достъпа до Съединените щати на мигранти от Близкия изток:

Не става дума за недопускане на мюсюлманите. Става дума за държави, които имат огромен проблем с тероризма. Това са държави, откъдето ще дойдат хора и ще ни причинят много проблеми.

Според агенция Ройтерс списъкът на държавите, от които няма да бъдат допускани имигранти, ще включва Сирия, Ирак, Либия и други страни от Близкия изток и Африка.

Освен това администрацията на президента Доналд Тръмп подготвя и укази, които ще проправят пътя за драстично намаляване на ролята на САЩ в ООН и в други международни организации, предаде Ройтерс, като цитира информация на в. "Ню Йорк таймс". Според информацията се предвижда съкращаване с 40 процента на американското финансиране на ООН и на други организации като Международния наказателен съд.

С друг указ се предвижда да бъде наложен мораториум върху всички многостранни договори на САЩ, които не са пряко свързани с националната сигурност, екстрадицията или с международната търговия, допълва Франс прес.

Кремъл призова Вашингтон да обмисли възможните последствия от организирането на подобни зони за бежанци в Сирия. 

САЩ не са се консултирали с Русия, преди да обявят идеята. Това е суверенно решение. Важно е да не се влоши ситуацията
, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна