Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зинаида Златанова: Служебното правителство трябва да състави план за изпълнение на препоръките на ЕК

Зинаида Златанова
Снимка: БГНЕС

Бившият вицепремиер по еврофондовете и бивш министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че служебното правителство трябва да състави план за изпълнение на препоръките на ЕК в областта на правосъдието. В интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" тя подчерта, че страната ни разполага само с 6 месеца до следващия доклад:

Проблемът е наистина изключително краткото време, което, ако се комбинира с липса на парламент, а и за препоръките има много законодателни актове, които трябва да се приемат, е много трудно.

Сред препоръките, които ЕК отправи във вчерашния си доклад към България, са публични отчети на главния прокурор за разследванията и повдигнатите обвинения и на ВКС и Министерството на правосъдието за осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта. Брюксел повтори искането за нов Антикорупционен закон и специализиран нов ефективен орган за борба с корупцията. Относно доклада, Златанова отбеляза:

Аз мисля, че за толкова години ние се научихме да четем тези доклади, така както са били написани, да разбираме какво има предвид Европейската комисия. От шест показателя, които бяха установени през 2006 година, когато механизмът се появи, в момента имаме три никак неизпълнени, два частично и един почти изпълнен. Това е резултатът 10 години по-късно.

Цялото интервю със Зинаида Златанова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени