Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет години от ратификацията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания

Митко Николов: Нищо не се промени за изминалите пет години

Откакто страната ни ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, няма реална, положителна промяна за тази група хора. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Митко Николов от Центъра за независим живот, според когото причината за това е липсата на политическа воля:

За огромно съжаление, нищо не се промени за изминалите пет години от ратифицирането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Надявахме се много, когато разбрахме за ратификацията през 2012 година, че през следващите няколко години ще има реална промяна за хората с увреждания, но така и не се получи. Имаше различни срещи в министерството на труда и социалната политика, съставиха се два плана, но само работни групи не вършат работа. Трябват реални действия.

Николов смята, че реална промяна ще има с появата нов Закон за хората с увреждания, който да е в духа на конвенцията:

Най накрая трябва Агенцията за хората с увреждания да придобие своя статут и да отговаря много повече за политиките на хората с увреждания, защото това е агенцията, която трябва да се занимава с подкрепата за хората с увреждания, а не Агенцията за социално подпомагане, защото хората с увреждания не са бедни, не са социално слаби, а по презумпция.

Цялото интервю с Митко Николов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна