Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН: Учебният процес на третокласниците в 19-о СУ ще бъде възстановен в понеделник

Яна Алексиева: Преместването на едно дете от училище в училище не е добър механизъм

| обновено на 26.01.17 в 18:14
Учебният процес на третокласниците в столичното 19-о училище ще бъде възстановен в понеделник, увериха от просветното министерство. От ведомството съобщиха, че ученикът, който беше обвинен от родители и учители в агресивни прояви, ще бъде преместен в училище, където има ресурсни учители.

Съучениците на проявяващото агресия дете бяха изведени от класната стая и учеха в други помещения, а за тази вечер първоначално бе насрочена протестна сбирка на учители и родители.

Психологът от Асоциация "Родители" Яна Алексиева отбеляза в предаването "Нещо повече":

Това е детски живот – за него трябва да има ясна защита и бърза реакция. Каквото и да приемем, че се случва в училище, това е дете, което по някакъв начин страда и сигнализира, че нещо се случва с него, че нещо не е наред и има нужда от помощ. Това е дете в нужда и при такъв случай, който ни притеснява вече седмици наред, всъщност всички страни са засегнати и имат нужда от подкрепа.

Алексиева акцентира върху необходимостта от механизъм за бърза реакция, какъвто в момента не се вижда, за да се знае как се действа при подобни казуси, защото в момента по думите й всички замесени страни се чувстват блокирани като възможност да направят нещо.

За нас това да местим едно дете от училище в училище не е добър механизъм и не би трябвало да се случва по този начин като в момента, подчерта психологът.

Алексиева нарече притеснителна липсата на реакция от страна на Държавната агенция за закрила на детето и социалните служби.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна