Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Майстори“ с премиера в Народния театър „Иван Вазов“

БНР Новини
9
Снимка: new.nationaltheatre.bg

Постановката е на Петринел Гочев по пиесата на Рачо Стоянов, определяна като един от най-добрите образци в българската драматургия. Първата й постановка е на Николай Масалитинов през 1927 година, също в Народния театър, а след премиерата спектакълът събира възторжените оценки и на публиката, и на критиците.
Рачо Стоянов написва „Майстори“, дъхновен от историята за облога  между двама майстори дюлгери – всеки със самочувствието, че може най-изкусно да украси новопостроената къща на богат търговец от Трявна. Така стопанинът заръчва на двамата да изрежат по един таван, а после всички присъстващи резбари да решат чие майсторство е по-голямо.
В пиесата обаче легендата за съревнованието между двамата майстори придобива трагична развръзка.
Интерпретацията на Рачо Стоянов на действителната история е друга. При него го няма плода на творчеството, нищо не остава там. Явно това е някакво негово лично откритие: че когато нещата тръгнат на двубой, на такъв тип съизмерване, плодът е този – разрушение, смърт.

Гергана Змийчарова е в ролята на хубавата Милкана, която е нарушила обещанието си да чака изчезналия Живко и се жени за неговия съперник Найден. В образите на двамата майстори резбари се превъплъщават съответно Зафир Раджаб и Иван Юруков.
Премиерата е на 28 януари на камерната сцена в Народния театър „Иван Вазов“.



Снимки: Народен театър „Иван Вазов“
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна