Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Леонид Йовчев: Не вярвам в индивидуалния успех

Театърът е процес от работата и постиженията на много хора

Леонид Йовчев
Снимка: Георги Бангиев

„Съкровището на Силвестър” е първата постановка, в която играе малкият Леонид Йовчев в театралната студия „Аванс сцена” в Плевен. Постъпва в нея на 12 години и продължава до завършването на средното си образование. През пубертета Лео имал силно и постоянно главоболие, но като излизал на сцената, всичко се променяло, защото концентрацията върху ролята премахвала физическото страдание. Ръководителят на трупата Орхан Таир го подкрепял, но и винаги изисквал повече от него. Това са първите стъпки по пътя към театъра на Леонид Йовчев.

След завършването на Езиковата гимназия с английски и руски в Плевен Лео подава документи за НАТФИЗ, но от недоглеждане изпуска датата на изпитите. Тогава се записва във Великотърновския университет в специалността „приложна лингвистика”, където учи японски, но не отдава необходимото време и усилия на този труден език. Причината – отново театърът. Този път в университетската школа на Стефан Мавродиев, който го подготвя и за изпитите в театралната академия.

В предаването "Нощен Хоризонт" Леонид Йовчев сподели, че не се е представил особено добре на кандидатстудентските изпити, но въпреки това го приемат в НАТФИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова. От преподавателите в академията получава най-важните уроци за професията: възможостта и способността да се общува с хора, професионалната етика, която трябва задължително да се спазва, отдадеността и желанието за работа, баланса, разума, спокойствието и необходимостта от работно самочувствие. Леонид Йовчев е дълбоко благодарен на своите преподаватели в НАТФИЗ проф. Димитрина Гюрова, Николай Ламбрев-Михайловски, Иван Урумов...

Днес Лео играе в Народния театър „Иван Вазов”. Там можете да го гледате в ролята на Хамлет в постановката на Явор Гърдев, в ролята на Гео Милев в „Гео” с режисьор Иван Добчев и в още много представления. За Хамлет и Гео получава престижните награди „Аскеер” и „Икар”. Освен това от седем години актьорът играе и в театралната трупа „Метеор”, отличена за оригинални търсения в областта на театралния език. Във всички свои превъплъщения той е съвестен, добронамерен и отдава цялата си енергия на театъра.

През свободното си време Лео чете книги, катери скали в изкуствена среда, ходи на плуване или играе борд игри със зарове и карти с приятели. Живее с една котка и куче, които е взел от улицата, защото много обича бездомните животни и ще е много щастлив и благодарен, ако хората са по-грижовни към тези животни. Темите, които го вълнуват днес, са отношението на управляващите към образованието, здравеопазването и културата. Но остава с надеждата, че това ще се промени. И споделя, че те, управниците, трябва да знаят, че на нас, гражданите, не ни е все едно какво става в нашата държава. А, ако използваме репликата на Гео от едноименния спектакъл: "С какво трябва да се съобразява театърът днес?", отговорът на Лео е: Не с парите! Това нощно докосване до твореца и човека Леонид Йовчев определено оставя позитивна следа у нас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна