Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерик Тибо: Появата на Беноа Амон като нова фигура в първичните избори изигра положителна роля

Ерик Тибо
Снимка: www.dnes.co.uk

За утре е насрочен вторият тур на първичните избори за определяне на кандидат-президент на социалистическата партия във Франция. Един срещу друг ще се изправят Беноа Амон от лявото крило в партията и бившият премиер Манюел Валс

На първия тур миналата неделя Амон получи най-много гласове, като социологическите сондажи прогнозират, че тази неделя той пак ще победи Валс. 

Амон, който подаде оставка от правителството преди почти две години, олицетворява скъсването с наследството на Франсоа Оланд. Преди миналия тур той имаше по-големи шансове да спечели срещу Валс, който не е никак популярен в Социалистическата партия и сред левия електорат, обясни в интервю за предаването "Събота 10"  Ерик Тибо, заместник-главен редактор на телевизия "Франс 3":
Част от този електорат подкрепя един друг кандидат - Еманюел Макрон. Валс е изправен пред поредица от трудности, а Амон се явява като нова фигура в първичните избори за определяне на кандидат-президент, като според мен това изигра положителна роля. Всички стари фигури отпаднаха от надпреварата: Никола Саркози, Франсоа Оланд не можа да участва, Ален Жупе беше победен. Следователно именно появата на ново лице се оказа от ключово значение за спечелването на надпреварата.

Поражението на Манюел Валс може да бъде изтълкувано и като поражение на президента Франсоа Оланд и водената от него политика, посочи още Тибо: 
Очевидно това е поражение за президента Оланд, въпреки че той и Валс не винаги следваха една линия. Трябва да обърнем внимание на това, че Манюел Валс въплъщава нещо, което днес не изглежда ляво - някакъв републикански авторитаризъм, който  не защитава традиционните за левицата ценности като социалното, солидарността и т.н. Валс е далеч от характерните за левицата теми, за да води кампания, което поражда разрив между него и хората с леви убеждения. 

Беноа Амон обаче няма шанс срещу другите двама леви кандидати - Еманюел Макрон и Жан-Люк Меланшон, допълни френският журналист:
Според проучванията на общественото мнение който и да е победител в първичните избори на Социалистическата партия не би имал шанс. Засега убедително води Макрон, следван от Меланшон, а  кандидатът на Социалистическата партия, вероятно Амон, е едва трети с около 10% подкрепа. Това е прекалено слаб резултат, какъвто партията не е имала от 1969г. 

Появата на обединителна фигура в разединените средите на Социалистическата партия би била ключова, категоричен е журналистът: 
Преди Франсоа Оланд бяха Лионел Жоспен, Франсоа Митеран. Във всеки случай Социалистическата партия трябва да намери лидер, който да е център на баланс между двете крила на левицата: по-радикално лявото на Беноа Амон и това, което наричаме правителствено крило. Засега не се вижда лидер, който може да ги обедини.

Марин льо Пен със сигурност е фаворит за спечелването на президентските избори и всичко, което се случва в момента е в нейна полза,  допълни Тибо, според когото другият фаворит в лицето на Франсоа Фийон има голям проблем от три дни - т. нар. Пенелопгейт:
Става дума за предполагаема фиктивна заетост на съпругата му - води се разследване, в което правосъдието трябва да прецени дали заетостта е била фиктивна или Пенелоп наистина е работила. Фийон изгради цялата си кампания на честността и на факта, че никога не е имал проблеми с правосъдието. Моментът наистина е много труден за него. В четвъртък Фийон каза, че ако срещу него бъде повдигнато обвинение, той ще оттегли кандидатурата си за президент. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени