Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Лопес: Стената между САЩ и Мексико може и да бъде построена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите дни на управлението на президента Дойналд Тръмп бяха изпълнени с тревожни за испаноговорящия свят новини, една от които беше решението за излизането на САЩ от нератифицираното от Конгреса Споразумение за Транстихоокеанско партньорство. Страни по него са и три латиноамерикански държави - Чили, Мексико и Перу, които бяха изградили икономическите си стратегии с оглед на това споразумение. 

Перуанският президент
Педро Пабло Кучински обаче запази самообладание и заяви, че не смята да критикува решенията на новия американски президент, но че Перу ще потърси възможности за разширяване на сътрудничеството си с Китай, който не е страна по ТТП, както и с други азиатски държави, за да спаси положителните елементи в споразумението. 
Между САЩ и Мексико избухна полемика заради решимостта на Доналд Тръмп да доизгради стената по общата им граница, настоявайки разходите за това да поеме южната съседка.
Мексико не вярва в стени и нищо няма да плаща, възрази мексиканският президент Енрике Пеня Нието и отмени предстоящата си визита в САЩ. 

Стената ще бъде построена, както Тръмп обеща по време на предизборната си кампания, но що се отнася до обещанията му за масово депортиране на нелегални емигранти, то още в първите шест месеца от управлението му ще бъдат предприети стъпки за изселването само на онези от тях, които са криминално проявени, посочи в интервю за предаването "Събота 150" Педро Лопес, лидер на Кубинската либерална партия в Маями, относно политиката на американския президент спрямо емигрантите и желанието му за изграждане на стена:
Това е мярка, която се подкрепя от средния американец и с това ще се приключи. Не мисля, че реално ще бъдат депортирани 13-14 милиона нелегални емигранти, а относно кубинската емиграция - през последните дни на управлението на президента Барак Обама беше взето решение за отмяна на политиката, действаща от 1966 г., според която кубинци, стъпили на територията на САЩ, след една година имаха право да получат постоянно пребиваване. С нея не бяха съгласни всички испаноговорящи тук, включително кубинската общност, които настояваха за промяната й предвид съвременните реалности.

Лопес определи като "притеснителни сигнали за латиноамериканската диаспора" в страната закриването на испанската версия на страницата на Белия дом, както и фактът, че за първи път от 1988 година насам в правителството на Съединените щати няма нито един представител на латиноамериканската общност, макар че:
Тези дни в администрацията на Тръмп като отговаряща за връзките с медиите бе назначена Хелен Агире Фере. Това е една дама от никарагуански произход, която живее от дълги години тук, в Маями. Преди това Хелен отговаряше за връзките на Републиканската партия с испаноезичните медии. Много критики бяха отправени към президента и заради закриването на испанската версия на сайта на Белия дом, от която черпеха информация испаноезиното население на САЩ, както и испаноезичните медии. 

Според Лопес съществува вероятност Североамериканската зона за свободна търговия (НАФТА), включваща Канада, САЩ и Мексико да се превърне в двустранен въпрос, тъй като именно споразумението беше сред основните мишени на Тръмп по време на предизборната кампания:
От новата президентска администрация можем да очакваме преразглеждане на цялата външна политика, както в икономически, така и в политически аспект, но мисля, че подкрепата на Съединените щати за страните в Латинска Америка, както в икономически, така и в политически план, ще продължи. 


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна