Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Герджиков даде 2 седмици срок на министрите да представят отчети за състоянието на министерствата

Огнян Герджиков
Снимка: БТА

Служебният премиер Огнян Герджиков даде двуседмичен срок на министрите да представят отчети за състоянието на министерствата, включително и за обществените поръчки. До 10 февруари трябва да са готови и доклади за свършеното до момента по подготовката на българското председателство на ЕС.

Професор Герджиков призова министрите да работят концентрирано и семпло по основните задачи пред служебният кабинет:

Няма да казвам като Чърчил, да обещавам кръв, пот и сълзи, нашето е бягане на сто метра.

В анализа за състоянието на министерствата трябва да има посочени решения на проблеми, детайлно ще се гледат обществените поръчки:

Нито призовавам за отмяна на всички, но трябва много да се внимава, тъй като става дума някъде за поръчки с европейски средства, да не се получи така, че вместо да изпишем вежди, да извадим очи.

Герджиков поиска да се анализира и докъде сме с подготовката на председателството на ЕС. От Министерството на правосъдието се очаква да излезе с предложение по препоръките на Европейската комисия от последния доклад с конкретни срокове и отговорности:

Не може да има законодателни инициативи. Така че не може да се направи нищо революционно, но така или иначе – да се правят стъпки в правилната посока.

От вицепремиера по еврофондовете се очаква аналитичен доклад за усвояването на оперативните програми, а за да има обратна връзка с обществото, Герджиков създава Изборен борд. Твърдо е решен да противодейства на уродливата, по думите му, практика за търговия с гласове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна