Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 30 млн. лева ще струва провеждането на предсрочните парламентарни избори

| обновено на 30.01.17 в 13:54
Снимка: БГНЕС

Близо 30 млн. лева ще струва провеждането на предсрочните парламентарни избори. План-сметката за вота на 26 март беше приета на първото заседание на служебния кабинет.

Четири млн. лева ще получи Министерството на вътрешните работи за охраната на изборите.

Най-голямото перо в план-сметката за изборите са организационните разходи, които ще има самият Министерски съвет – близо 15 млн. лева или около половината от цялата сума. Милион и половина ще бъдат дадени на Министерството на външните работи, което по традиция организира международен пресцентър за вота и е отговорно изборните секции в чужбина. Централната избирателна комисия ще получи малко над 7,6 млн. лева. Разходите за служба ГРАО, която отговаря за избирателните списъци, ще бъдат 900 000 лева. Средства ще получат министерствата на образованието и на правосъдието, Сметната палата, Съветът за електронни медии и обществените медии. 
Общо вотът се очаква да бъде малко по-скъп от последните парламентарни избори. 

ВАС трябва да се произнесе до три дни за обхвата на електронното гласуване и това може да оскъпи вота, обясни финансовият министър Кирил Ананиев:

Ако ВАС се произнесе, че трябва да има във всичките 12 340 секции машинно гласуване, ние сме готови да променим своята сметка, но мисля, че до там няма да се стигне.

Купуването на гласове ще бъде ограничено, обеща премиерът Огнян Герджиков:

Ще бъде впрегнат и много мощен екип, който на места да може да следи за всички тези явления, паразитни и вредни. Аз не си правя илюзията, че няма да има опити и че някъде няма да има пробив, но поне няма да е в този мащаб, в който сме свидетели през последните години.

От днес тече двуседмичният срок за преглед на оставането в министерствата, включително и на обществените поръчки. В здравното министерство е направена поръчка за ваксини, точно преди доктор Петър Москов да го предаде на служебния министър Илко Семерджиев, който поясни:

Установихме действително, че тази поръчка е направена в последния ден, преди ние да встъпим. Разпоредих се да се изучи много внимателно материята, особено количествените показатели на българските ваксини, защото имаме казуси от минали години, които не бих желал да допускаме занапред.

Семерджиев допълни, че трябва да се осигурят количества ваксини за две-три години напред, за да се избегне недостиг.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна