Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтече двугодишният мораториум върху пестицидите, опасни за размножаването на пчелите

Снимка: БТА

Изтече двугодишният мораториум върху пестицидите, опасни за размножаването на пчелите. Предстои всяка страна да вземе становище дали да въведе нова забрана или пестицидите да се настанят отново на сцената. Днес Селскостопанска академия заседава и трябва да вземе това решение, което вероятно ще бъде представено като становище в Министерството на земеделието и след това да се оформи като позиция на държавата.

Ние многократно заявяваме колко важно е здравето на населението, колко важни са опрашителите, каквито са пчелите, а и колко важно е да намалим употребата на вредните химикали в земеделието. Това каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Албена Симеонова, председател на Асоциация "Био продукти“ и председател на Фондация за околна среда и земеделие:

Това е много важен дебат и след изтичане на мораториума, макар че той не е окончателно прекратен, той продължава до момента, до който Европейската комисия не вземе окончателно решение, но ЕК дава възможност на всяка една страна-членка в ЕС сама да реши дали да има временно разрешение за използване на тези неоникотиноидните пестициди. Европейската агенция за безопасност на храните препоръча два от неоникотиноидните пестициди да бъдат забранени окончателно, но е много трудно под натиска на големите производители на зърнени култури в България и под натиска на парите, с които разполагат тези агенции.

Цялото интервю с Албена Симеонова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени