Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявен е конкурс за дописване на роман на Борис Априлов

Иван Богданов
Снимка: личен архив

Фондация „Български издател“ кани млади и утвърдени автори да допишат недовършения роман на Борис Априлов „Сляпо плаване“ .
Идеята е на художничката Джина Василева, дъщеря на известния български писател, хуморист и драматург.
Борис Априлов е известен със своите разкази, пиеси и филми, но също и с творбите си за деца - романите му за Лиско и пиесата „Шестте пингвинчета“, която излезе наскоро в книга, илюстрирана от Джина Василева.
Можете да прочетете началните наброски на романа „Сляпо плаване“ от Борис Априлов, заедно с поправките на писателя.
Участниците в конкурса за дописване на романа могат да довършат текста по своя идея. Не е задължително да спазват първоначалния сюжет. Но крайният резултат трябва да бъде издържан в духа и стила на Борис Априлов. Желаещите да се включат могат да изпратят до края на март тази година 30 машинописни страници текст от бъдещия роман (1800 знака). Допустимо е да се изпращат различни откъси, както и пълен синопсис на романа в размер до 4 машинописни страници – поясни в „Артефир” издателят Иван Богданов.
Жури, заедно с дъщерята на автора, художничката Джина Василева ще определи най-добрите автори, които ще получат предложения за написване на цял роман в тримесечен срок.
Най-добрият от участниците ще получи награда от 1000 лева, а първите три романа ще бъдат издадени от Фондация „Български издател“.
Идеята е да обявим победителя от конкурса на Пролетния панаир на книгата в НДК през май, а романът да излезе през декември на Коледния панаир – каза още Иван Богданов от Фондация „Български издател“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна