Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване на БАН по следите на ДНК на траките до наши дни

Проучва се ДНК от костен материал от няколко некропола

Снимка: БГНЕС

Екип на БАН изследва костен материал от тракийските земи, иззет от некрополите в Свещари, Караново и Твърдица. В изследването е включен и материал от Пчелари в района на село Стамболово край Свиленград. Останките са от различни периоди. В предаването "12+3" доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология разказа, че проучването ще даде информация за това колко от гените на траките все още носим:

Дълбоко вярвам в това - че гените на тези хора не са се изпарили, още повече, че генетичните маркери много трудно се заличават, много трудно изчезват, а с траките, каквото знаем от писмени свидетелства, не са се случвали кой знае какви катаклизми, които да предполагат тяхното тотално изчезване. Цивилизацията им е загинала, но хората като население не са. Те са общували със следващи народи, идващи  по нашите земи и със сигурност и в нашите вени тече някаква част тракийска кръв, което ще се надявам да успеем да определим.

Това просто ще осветли някои въпроси, които вълнуват всички ни, но пренасписването на историята е работа на историците.

Изследванията дават възможност на учените да проверят някои факти, които тепърва излизат, както и да се проверят вече съществуващи предположения. Учените ще могат да разберат какво се е случило с генофонда на траките от бронзовата и желязната епоха в годините до Средновековието, както и да съпоставят данните със съвременния генофонд.

Учените са се фокусирали върху изследване на митохондриалния геном.

Не от всеки костен материал може да се изолира годна за изследване ДНК, обясни доц. Угринова. Става дума за изключително стар материал и учените са щастливи, попадайки на съхранени образци, от които да може да се изолира годна ДНК, която да даде представа за генетичния профил на хората, населявали нашите земи, стана ясно от думите й.

Сега учените са на етап изолиране на добра ДНК от максимален брой образци.  Първите резултати и изводи ще научим около Великден.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна