Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново и Пловдив отбелязаха тържествено годишнината от рождението на Стамболов

Снимка: БТА

С общоградско честване пред паметника на Стефан Стамболов на Самоводската чаршия във Велико Търново в старопрестолния град отбелязаха 163 години от рождението на държавника, поета и революционера. То започна с военен ритуал и поетичен рецитал в изпълнение на ученици от професионалната гимназия по икономика.Стефан Стамболов не само управлява историческия процес, той посочва визията за него. Неговите идеи до ден днешен са в темелите на българската държавност, посочи в словото си историкът проф. Милко Палангурски:

Снимка: Здравка Маслянкова
Нима парламентаризмът не е негово дел? Нима правата и свободите на гражданите не са негово дело като водач на Либералната партия? Нима самостоятелната външна политика и  вътрешнополитическа модернизация не са оформени при него? Стамболов е Апостолът на действието, онзи Апостол, който ни принуди да се изправим пред вековната немилост на българския политически живот, да ни накара да се откъснем от топлите соби и да тръгнем към онова, което се нарича Голгота.


И в Пловдив с тържествена церемония с участието на военния духов оркестър, представителен взвод и членове на Комитет „Родолюбие“, почетоха годишнината от рождението на именития държавник.


За историка Александър Пижев Стефан Стамболов е българският държавник, който олицетворява историята на своя народ за десетилетия:

Следва начертаната си политика, убеден в нейната правота и полезност за страната ни. Никой не може да оспорва заслугите му, че по същество е първият български държавник, който поставя истинско, действително начало на покровителството на родната индустрия и занаятите.

През август 1892 година  в  Пловдив Стамболов открива и първото българско земеделско промишлено изложение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна