Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Семов: Пропуснахме първото десетилетие от членството в ЕС

Атанас Семов
Снимка: БГНЕС

С визитата си в Брюксел президентът Румен Радев потвърди, че България остава не просто пълноправен, а надлежен и надежден член на НАТО. Това посещение очерта Радев като стабилен ръководител. Оценката е на юриста доц. Атанас Семов, изразена в предаването "Нещо повече". Така според Семов са били разсеяни някои от изкуствените напрежения, създадени преди избора на Радев на президентския пост:

Той показа сдържаност, отговорен подход и бърза реакция, ясна воля за отстояване на национално виждане. 

Атанас Семов смята, че равносметката от десетгодишното членство на страната ни в Европейския съюз не е положителна:

Стоим безгласно и безидейно. Като държава, която твърде много се радва на 160 милиона евро и твърде малко поставя големите свои и общоевропейски въпроси. Много ми се иска да вярвам, че след посещението на новия президент стоим една идея по-добре. Малко сякаш се увеличава възможността българският глас да се чува по-ясно.

Меко казано пропуснахме първото десетилетие от членството си в ЕС, каза още Семов, според когото сме демонстрирали плахо и гузно поведение в Европа навън и крайно некоректно, крадливо и хитро поведение вътре:

За съжаление ЕС не беше подготвен за членството на държави като България. Той не разполага със механизми за ефективна принуда на държави, които не искат да бъдат правови държави. През тези десет години Брюксел продължи да си затваря очите пред българските слабости, продължи да се радва на послушен български политически елит и някак служебно, от немайкъде да критикува слабостите ни, фокусирайки се предимно върху съдебната система и да се надява, че някак по естествен път болестта ще отмине и организмът ще оздравее. Това е донякъде вина на Брюксел, но много по-голяма вина за провала на членството ни имаме самите ние.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна