Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският институт за национална памет твърди, че Лех Валенса е сътрудничил на комунистическите служби

Лех Валенса
Снимка: ТАСС

Носителят на Нобелова награда за мир Лех Валенса е сътрудничил на полските тайни служби по време на комунистическия режим в страната. Това обяви полският Институт за националната памет.

Институтът за национална памет е полска държавна агенция за разследване на престъпления, извършени срещу полския народ. Ръководителят на разследващия отдел към института Анджей Позорски обясни, че графологически анализ сочи, че Валенса е бил сътрудник на политическата полиция при комунизма през 70-те години на миналия век, преди да оглави синдиката "Солидарност".

Изписано на ръка съгласие за започване на сътрудничество със службите за сигурност с дата 21-ви декември 1970 г. е писано изцяло от Лех Валенса. 17 написани на ръка разписки за получаване на пари срещу предоставена информация на офицери от службите за сигурност са писани изцяло от Лех Валенса, посочи Позорски.

Институтът е получил документите от вдовицата на министър на вътрешните работи по времето на комунистическия режим. Адвокатът на Валенса обаче заяви, че доказателствата са неточни и поиска да разпита експертите, които са ги оценили като надеждни.

Преди години Валенса призна, че е подписал документ, че ще сътрудничи на тайните служби, но че никога не го е направил. През 2000 г. специален съд го оневини по обвинения, че е бил сътрудник на политическата полиция и обяви, че няма доказателства за подобна дейност.

Институтът за национална памет е близък с управляващата партия "Право и справедливост". Новите обвинения срещу Валенса се появиха за първи път през февруари 2016 г. - два месеца, след като той обвини правителството на консервативната националистическа партия, че действа в ущърб на демокрацията в Полша, припомня Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна