Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иларион Иларионов: Каква ни е ползата от лъскави сергии, ако ни продават гнили домати

Според бившия член на ЦИК зад стремежа към машинно гласуване може да прозират търговски интереси

Ако изборите бяха след две години, може би щеше да има възможност машинното гласуване да се осъществи, каза за предаването "12+3" бившият член на ЦИК Иларион Иларионов. В коментар за сегашната ситуация със съдебното решение за машинното гласуване той посочи:

Съмнявам се, че има доставчик, който за два месеца да достави такова количество машини. Това не е техника, която се използва ежедневно. Тя сигурно се произвежда по специална поръчка. Не вярвам да има на склад толкова машини. Пари ще се намерят, процедура някаква ще се измисли, но дали ще има кой да ги достави? Няма как да обучаваме и хората да работят с тях, преди да са дошли машините.

Прави впечатление, че напоследък всички се занимават с несъществени технологични проблеми около изборите – дали ще гласуваме с машини, дали ще гласуваме мажоритарно… Това в някаква степен ми напомня на ремонта на Женския пазар – смениха сергиите, но оставиха същата стока на тях. Каква ни е ползата от това, че имаме лъскави сергии, като ни продават гнили домати? Всички тези технологични промени няма да променят същината на нещата. Ние ще избираме същите хора.

Вярно, няма да мъкнат по комисиите чували с хартиени бюлетини, но какво може да се случи с тези машини никой не знае, допълни Иларион Иларионов, визирайки сигурността на вота с машинно гласуване.

Иларионов даде пример с решението на германския конституционен съд, който е забранил машинното гласуване, защото за разлика от хартиените бюлетини при него не може да се проследи какво се е случило.

Народното събрание гласува някакви неща, които му звучат добре, но често не се съобразява с мненията на експертите, подчерта Иларионов:

Кой попита хората, които трябва да свършат тази работа, възможно ли е, разумно ли е, как се прави по света. Или просто решиха, че трябва да има машинно гласуване, защото е модерно. Да не говорим за това, че зад такъв силен стремеж към машинно гласуване прозира търговски интерес. Тези, които най-много викат, че са за машинно гласуване, дали нямат връзки с доставчици на тази техника? 

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна