Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Тодоров: След изборите трябва да се проведе търг за закупуване на машини за гласуване

| обновено на 02.02.17 в 09:15
Снимка: БГНЕС

Много трудно ще стане – разликата е 25 пъти – така Веселин Тодоров, който е директор на фирмата, осигурявала до момента машините за гласуване у нас, коментира в ефира на "Хоризонт" възможностите да се доставят машини за всички 12 500 секции на предстоящия пресрочен парламентарен вот. Тодоров допълни:

Ние сме коментирали по време на предишни процедури, че имаме готовност за 500, 1000, 2000, но трудно бихме се справили за тези срокове, в които обикновено тези поръчки се пускат. Сроковете обикновено са 10-15 дни от сключване на договора до провеждане на изборите. Даже, честно казано, ние подготовката я започваме доста преди да е започнал търгът, камо ли пък да сме го спечелили и да имаме действащ договор. 

Тодоров коментира още, че законовият текст, който постановява, че трябва да има възможност за машинно гласуване, е достатъчно ясен, но отбеляза, че не би критикувал ЦИК, че не са си свършили работата, защото от Комисията са обяснили, че за да бъде организиран търг за машините, трябва да има отпуснат бюджет и указ на президента. Той смята, че когато машините се използват на изборите повсеместно, е целесъобразно те да бъдат купени, а не да бъдат вземани под наем, затова и дори след изборите служебното правителство трябва да проведе търг:

Правителството – включително и служебното правителство, след провеждането на тези избори веднага да стартира процедура за закупуване на 12 500 машини, защото поначало е нелогично да се вземат под наем – нали се сещате колко по-скъпо е това. 

Веселин Тодоров беше категоричен, че за предстоящия вот през март няма как машини за гласуване на бъдат купени, а единствен вариант е осигуряването им под наем:

Категорично никой по света не може да произведе до 26 март и половината от тези машини, още повече, че производството е уникално – те не се произвеждат серийно. 

Такива специални машини, които се проектират на база задание на клиента – трябват минимум 4 месеца, обясни още Тодоров.

Той потвърди, че се водят разговори с Еквадор и Филипините за проучване на възможностите за наемане на машини. Има и вариант поръчката да бъде разделена на части и няколко фирми да доставят под наем определен брой от необходимите машини

Цялото интервю с Веселин Тодоров чуйте от звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна