Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 етажа – 10-етажен блок – 10-етажен здрач

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова



В лицето на автора на неделната радиопиеса от 16 часа ни предстои среща с личност, събираща познания, умения и талант в няколко посоки – филмов сценарист, актьор, автор-белетрист и драматург на телевизионни спектакли и радиопиеси, музикант, модератор на ток шоу, колумнист, учил история на изкуството в Лондон и полска литература в Люблин, носител на престижната американска награда за сценарий Hartley-Merrill през 1994, която му дава шанс и за съвместна работа с Робърт Редфорд.
Цезари Харашимович. Снимка: Gazeta WyborczaПиесата „10 етажа“ се появява през 2000 година в полското списание „Диалог“, след като е създадена като телевизионна драма в отговор на конкурс на Полската телевизия и е спечелила Първо място в този конкурс. През 2001 е поставена като радиопиеса и от Радиотеатъра на Полското радио, като постановката е на режисьора Януш Кукула (Janusz Kukuła), лауреат на фестивала Prix Italia 1995.
„10 етажа“ е драма за нашата възможно най-актуална съвременност. Историята, стояща в основата на сюжета, е реално случила се и широко коментирана в медиите в Полша. Тази история Цезари Харашимович успява да превърне в убедителна и увличаща фикция с измислени герои, представящи различни социални и професионални групи. Резултатът е колективен портрет на днешните поляци, а и изобщо на жителите на големия съвременен град по всички географски ширини. Това е портрет с преобладаващи тъмни и студени цветове, населен със самотни лица, страдащи и приведени под тежестта на вопиющата, ежедневно стресираща, и първа по спешност нужда да правят пари.
Нашата постановка е направена през 2009 от режисьора Георги Михалков и композитора и звукорежисьор Иван Драголов в рамките на съвместен полско-български проект „Панорама на съвременна полска драма“, осъществен със сътрудничеството на Полски институт, София, и със съдействието на колегите от редакция Радиотеатър на Полското радио.
И тъй като и режисьорът Георги Михалков е актьор, както и авторът Цезари Харашимович, поради една не особено дълбока и непредсказуема случайност и двамата участват с гласовете си съответно в българската и в полската версия на „10 етажа“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени