Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Радева: Моето усещане е, че вървим към политическа нестабилност

Проф. Михаил Мирчев: Правителството няма физическата възможност да монтира машините за гласуване

Мира Радева
Снимка: БГНЕС

Моето усещане е, че вървим към политическа нестабилност. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" социологът Мира Радева:

Чисто политически зад машинното гласуване виждам други проблеми. Според мен тези десни формации, които повдигат този въпрос, всъщност роптаят от краткия срок за провеждане на изборите, в който очевидно те ще имат сериозни затруднения, за да регистрират новите си формации. Като цяло това, което е тревожно за страната, е, че вече има доста сериозни брожения срещу начина, по който ще се проведат изборите, защото знаем, че два милиона и половина души се изказаха за много сериозна коренна промяна на политическата система. Моето усещане е, че вървим към едни избори, които със сигурност ще се проведат, но ще се търсят много основания да се оспори тяхната легитимност и подготовката за това може би започва още от сега.

Изборният резултат няма как да се оспорва, защото машините в изборните секции не могат да компрометират сами по себе си изборния резултат, каза за "Хоризонт" професор Михаил Мирчев, социолог и преподавател в УНСС:
Професор Михаил Мирчев

Пропуска се да се съобщава от медиите, че ако имате машинно гласуване, то винаги паралелно има и нормалното гласуване, което е на хартия. Старият механизъм се запазва на 100%, така че гражданите ще имат едната или втората форма, за да упражнят своя глас. Всичко е по закон, така че по никакъв начин не могат да се оспорват изборите като цяло на това основание само.

Правителството няма физическата възможност да монтира тези машини, добави проф. Мирчев:

Остават само два месеца и не може да се направи държавна поръчка, не могат да бъдат произведени машините, не могат да бъдат докарани, не могат да бъдат инсталирани. Освен това машините не работят сами. Трябва да работят с хора около тях, тоест не могат да бъдат съответните хора.

Цялото интервю с професор Михаил Мирчев и Мира Радева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени