Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва е готова да финансира изцяло разширяването на унгарската АЕЦ "Пакш"

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин посети днес Унгария, за да обсъди енергийни проекти с премиера Виктор Орбан, който затопли отношенията между Будапеща и Москва въпреки напрежението между Русия и Запада, предаде Асошиейтед прес.

След разговорите с Путин Орбан изрази съжаление за антируската политика на Запада, която според него вреди на търговията между Унгария и Русия и е причинила загуби на Унгария от 6,7 милиарда долара заради пропуснати възможности за износ. 

Погрешно е да се правят опити да се решават с икономически методи проблеми, които не са свързани с икономиката. Светът се променя и условията за сътрудничество между Русия и Европа се подобряват, каза унгарският премиер. Путин каза, че Унгария е важен и надежден европейски партньор на Русия.

Русия и Унгария се договориха да увеличат съвместната си дейност в областта на ядрената енергетика, съобщи руският президент след срещата.

Унгария планира да започне строителството на двата нови енергоблока на АЕЦ "Пакш" с участието на Русия през 2018 година, отбеляза Орбан на съвместна пресконференция с Путин.

Русия придава голямо значение на проекта за изграждане на нови блокове на централата на стойност 12 милиарда евро, каза руският президент.

Москва е готова да финансира 100 процента от строителството, допълни той.

Русия и Унгария се споразумяха да започнат преговори за доставките на руски газ след 2021 година, съобщи унгарският премиер.

Путин посочи, че има техническа възможност Унгария да получава газ по "Северен поток 2" или от "Турски поток". Възможни са и други варианти, добави руският президент и увери, че Москва не си поставя цели от политически характер във връзка с транзита през Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна