Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите и протестите

БНР Новини
Протестите в Румъния заради указа на правителството за декриминализация на корупцията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 250 000 продължават да протестират из цяла Румъния срещу издаден от правителството преди няколко дни спешен указ за декриминализация на корупцията. В Букурещ на улицата излязоха над 150 000 души.
По този повод в България веднага се запитахме за какво у нас днес на улицата биха излезли 150 хиляди души. Вестник „Дневник“, например, предложи веднага анкета. Българинът би протестирал срещу какво? Високите сметки на ток и парно, бежанците, решения на властта, корупцията и беззаконието, нарушаването на човешките права, изборни фалшификации, срещу друго безобразие и най-накрая – срещу нищо, защото няма смисъл.
Вероятно скоро ще прочетем отговорите на тази или на някоя друга анкета, но нека да помислим сами. Наистина, за какво бихме протестирали днес? Разочарованите биха казали, че само споменаването на името на Иван Костов или на Сорос. Ха-ха! Други все пак биха издигнали като мотив за протест именно корупцията и беззаконието или високите сметки за най- важните битови нужди, които всъщност произлизат от корупцията и беззаконието… но само в анкета, защото не сме ли преминали отвъд онази точка, от която можехме да се върнем в правия път? Не ви ли се струва, че българинът просто няма да протестира независимо от това дали има смисъл, или няма смисъл, защото у нас е така. Тежко заключение, но до голяма степен възможно.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени