Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър ще търси правна форма за отмяна на пръстовия идентификатор в болниците

Нашата концепция е да въведем електронна здравна карта, обясни Илко Семерджиев

| обновено на 03.02.17 в 15:17
Снимка: Радио Шумен
Смяна на посоката - така здравният министър  д-р Илко Семерджиев, който представи днес насоките за работа на своя екип, очерта бъдещето в системата на здравеопазването. Министърът обяви, че ще се търси правна форма за отмяна на пръстовия идентификатор за болниците. Като приоритет за работата на здравното ведомство Семерджиев открои постигането на баланс между лечебно и обществено здравеопазване, като беше даден пример с огромния бюджет на НЗОК и много по-малкият бюджет на Министерството на здравеопазването, също и да няма фиксирани бюджети на болниците и лимитите - парите да следват пациента и той да може да избира спокойно лекар и лечебно заведение. По отношение на пръстовата идентификация Илко Семерджиев заяви:


Един от основните конфликтни пунктове в системата (на здравеопазването) e въвеждането с подзаконов нормативен акт на т.нар. "пръстов идентификатор". Ние сме категорично против тази система и го заявявам абсолютно ясно -  това е моя последователна позиция откакто се говори за пръстови отпечатъци в българското здравеопазване. Няма да постъпваме както е постъпвал предишния екип - да самоуправстваме с власт. Ще спазим всички технологични и правни изисквания, като на първо място -  още следващата седмица - ще свикам шестте заинтересовани страни, които са конституирани по делото във ВАС. Ще обсъдим позициите на всяка една от тях - ще завършим с протокол за съгласие или несъгласие, ще вземем окончателните решения към каква правна форма на действие преминаваме. 
Ако в резултат на тази среща стигнем до единодушното решение за отмяна на пръстовите отпечатъци, ние просто няма да разрушим една система, а ще я заменим с друга и няма да оставим правен вакуум - напротив. Нашата концепция е да въведем електронна здравна карта. Необяснимо защо беше направен завой, но в крайна сметка дойде време да поправим и тази грешка. 

Семерджиев цитира данни на Здравната каса, според които след въвеждането на пръстовия код разходите в системата са се увеличили. Той посочи още, че след среща с министъра на финансите е установено, че се очаква дефицит от 260 милиона лева в бюджета на Касата за тази година. Министър Семерджиев съобщи, че следващата седмица ще има нов състав на Надзорния съвет на НЗОК. 
В анализа на завареното в здравното министерство Семерджиев посочи нормативен хаос, а  като добри стъпки бяха отчетени електронният търг за лекарства и реформите в спешната помощ. 
Повече за позицията на здравния министър ще научите от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна