Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите в Румъния може да оттеглят указа, предизвикал масови протести

Протест в Букурещ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия търси изход от кризата, предизвикана от указа на правителството за премахване на наказателното преследване на някои корупционни престъпления. Лидерът на партията Ливиу Драгня обясни, че може дори да има оттегляне на постановлението, ако премиерът пожелае това.

Указът на правителството предизвика масови протести, а Европейската комисия предупреди, че Румъния може да загуби средства от еврофондовете заради отстъплението в борбата с политическата корупция.

Днес протестът в Букурещ имаше за цел да покаже, че хората, които са на площада, не са опасни и целта им не е да се предизвикат безредици, а просто да бъде отменено постановлението, с което се връщат корупционните практики в страната. Това е причината хиляди румънци да дойдат днес на "Площада на победата" с децата си. Всички те носеха балони, флагчета и тебешири, а родителите им отново държаха в ръцете си протестни лозунги.

Искаме демокрация за нас, за децата ни и за бъдещето на страната. Това е причината, поради която хората дойдоха тук с децата си. Това е също причината да се борим срещу корупцията. Борим се за демокрация и свобода, заяви един от протестиращите.

За тази вечер се планира шествие до сградата на парламента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна