Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция в солидарност към протестите в Румъния се проведе в София

| обновено на 05.02.17 в 19:35
Снимка: Добромир Видев

Акция на солидарност към протеста на румънците срещу смекчаването на антикорупционното законодателство се провежда пред Румънското посолство в София, въпреки че указът, който би освободил редица румънски политици от наказателна отговорност, е отменен от правителството в Букурещ и се очаква официално писмено изявление. Около 40 души се събраха на протеста, за да изразят недоволството си към решенията на румънското правителство, както и в подкрепа на големите протести от няколко дена в Букурещ.

Плакати срещу корупцията и с благодарност за подкрепата показаха много от протестиращите. Те заявиха недоволството си от политиката на правителството в Букурещ и се зарекоха, че протестът им ще продължи докато то си отиде. Според тях, дори и указът, който би освободил редица румънски политици от наказателна отговорност, да бъде отменен, правителството е загубило доверието на хората.

На протеста дойдоха румънци, живеещи в София, както и българи от неправителствени организации. Бяха забелязани и български политици като Трайчо Трайков от "Нова република", Христо Иванов от "Да! България" и народни представители.

В предаването "Неделя 150" съорганизаторът на демонстрацията - журналистът Иван Радев - разказа какво означава изразената солидарност за румънците:

Появиха се плакати на протеста в Букурещ – „Благодарим ти България“. Дори вчера на сградата срещу румънското правителство беше беше изписано на английски „ Благодарим България“ и на български „Румъния те обича“. Това, което се случва в Румъния, всъщност е и в резултат на един акт на правителството, който изведнъж успя да заличи всички различия в обществото. Той е толкова скандален – румънският „Кой?“ – аналогията е много точна.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна