Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: България не може ефективно да защитава границите на ЕС без достъп до Шенгенската информационна система

Румен Радев и Йоахим Гаук
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сигурността в Европа, охраната на границите и бъдещето на Европейския съюз. Това бяха част от темите, които президентът Румен Радев обсъди в Берлин с германския си колега Йоахим Гаук.

Германия се надява борбата срещу корупцията в България да завърши успешно, стана ясно още по време на визитата.

Германия е важен стратегически, икономически и инвестиционен партньор за България, подчерта след срещата си с германския президент държавният глава Румен Радев:

Има още огромен потенциал за развитие на това сътрудничество особено в областта на икономиката, на инвестициите. България е отворена за немския бизнес.

България разчита на подкрепа от страна на държавите от Европейския съюз за охрана на границите ни в случай на рязко увеличаване на мигрантската вълна. Разчитаме и на подкрепа за присъединяване към Шенгенското пространство, допълни президентът:

Няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до Шенгенската информационна система. Липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани.

Германският президент Йоахим Гаук разчете като знак за добрите отношения между двете страни решението на Радев да избере Берлин за първата си официална визита. Гаук отчете и ангажираността на страната ни в охраната на външната граница на Европейския съюз:

Особено ситуацията на Балканите, която винаги е на първо място в нашето внимание, предизвиква Европа да гарантира и да докаже още по-голяма стабилност. Това, което нас в Германия ни вълнува, а и в Европа също така, е вътрешнополитическото предизвикателство, пред което е изправена България, а именно - борбата с корупцията. Надяваме се, че ще завърши успешно борбата с това отрицателно явление - корупцията. 

Румен Радев увери:

Имаме твърдата решимост да обединим усилията в България на всички институции за една ефективна борба с корупцията и престъпността.

Президентът участва в Берлин и на икономически форум за България, в който се включиха представители на повече от сто немски компании. Там той призова германския бизнес да инвестира още по-активно в България. Като посочи, че стокообменът между двете страни възлиза на 6 млрд. евро, Радев каза:

Нищо, че имаме предсрочни избори, че имаме служебно правителство. България е стабилна държава. Тя наистина е остров на стабилност в целия Балкански регион. Имаме стабилна политическа обстановка. Все още не сме създали тази стабилна и прозрачна среда, която вие, по правилата на немския бизнес, очаквате. Все още не във всички региони на България има подходяща инфраструктура за инвестиции, налице е дефицит на квалифицирана работна ръка, но мога да ви кажа, че ние сме поели тези предизвикателства.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мира Стефанова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна