Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Корнелия Матарова: Не мисля, че с проекта ни нарушаваме духа на парк "Аязмото“

Снимка: БГНЕС

В самата процедура по проекта за парк "Аязмото" участваха четири колектива. Този проект, който ни сме направили, по никакъв начин не е в конфликт със сегашното положение и с първоначалната идея на митрополит Никола Кусев. Това обясни в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" архитект Корнелия Матарова:

Не мисля, че нарушаваме духа на парка, напротив ние дори по някакъв начин продължаваме неговото дело. Заданието е предоставено от общината, от възложителя, съставено е от него и е съгласувано с правилника за паметниците на културата. Вътре много точно е споменато какво ние трябва да направим. Да има разсадник в парка е почти неосъществима идея. Ако ще се прави разсадник, трябва да се отдели едно голямо пространство, а това не е в самото задание. В заданието е включено да се направи паспортизация на растенията, да се определи сегашният видов състав, да се възстановят и реконструират всички нарушени настилки и алеи.

Доцент Виляна Найденова, заместник-председател на Съюза на ландшафтните архитекти в България, преподавател в Лесотехническия университет и в Нов български университет:

Трябва да има компетентно написано задание и съответно одобрено и съгласувано с Националния институт за паметници на културата, който ще си каже, ако има допълнения и мнения за такъв вид обекти, тъй като този парк трябва да има някакъв защитен режим, който точно указва какво може да се проектира вътре и какво не може, какво следва да се запази, какво следва да се направи като историческо документиране. В заданието трябва да се каже какво трябва да бъде възстановено, т.е. много е важно резюмирано да бъде направено едно компетентно задание и да бъде дадено на проектантите, които да го изпълнят. То не само трябва да бъде съгласувано, но и да бъде потърсено експертно мнение, както сме ние – Съюзът на ландшафтните архитекти като му се предостави заданието, да се направи една работна група, има си процедура в самия съюз, която да го разгледа, обсъди и да представи едно становище, или на Съюза на архитектите, ако вътре има сгради, паметници на архитектурата и културата, отделно в заданието трябва да се визират някакви цели, които са духовни, ако има, как да кажа, обществена воля затова.  

Радка Кусева, говорител на родствениците на митрополит Кусев, сподели, че не е била информирана за подобен проект:

Възраженията ни са, че не е била обсъдена визията за парка, дори ние сме били информирани, че върви такъв проект. Многократно сме изявявали своето желание да прибавяме, а не да отнемаме от общественото благо идеите, които имаме. За мен е особено притеснително точно това, че не сме могли предварително да видим нито заданието, нито спечелилия проект.

Цялото интервю с архитект Корнелия Матарова и Радка Кусева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна