Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Километрична опашка от тирове на ГКПП "Капитан Андреево"

Нерегулярното обработване на документи е една от причините за образуването на опашки на пункта, съобщи вътрешният министър Пламен Узунов, като уточни, че пропускателният режим на границата вече работи с по-добри темпове

| обновено на 07.02.17 в 15:04
Снимка: БГНЕС

Нерегулярното обработване на документи е една от  причините за образуването на километрични опашки на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщи вътрешният министър Пламен Узунов: 

Пропускателният режим на границата вече работи с по-добри темпове. Вчера опашката беше към 13 километра, днес тя вече е десет и се надявам в най-кратки срокове да се възстанови нормалното преминаване през българската граница.


И днес обаче продължават проблемите на граничния пункт "Капитан Андреево", като колоната от тежкотоварни автомобили е около 15 километра, съобщава кореспондентът на БНР в региона Дора Атанасова. 

По стандарти, обработката на документи би трябвало да се извършва до 6 минути, но има повредени измервателни уреди, което допълнително удължава престоя на камионите, съобщи директорът на Агенция "Митници" Розалия Димитрова:

Имаме 8 автомобилни везни на вход и 6 на изход. В момента работят 6 на вход и 5 на изход. Три са извън строя, които да края на работната седмица ще бъдат отремонтирани и ще продължим да работим с пълен капацитет. 


Според министъра на транспорта Христо Алексиев проблемът може да се реши, ако Гранична полиция и Агенция "Митници" изпратят повече служители на граничните пунктове. Министърът е изпратил писма с това предложение до двете институции:
Ако сложим нещата на кантар се вижда, че е по-добре да увеличим служителите, които работят за обработка на камионите и товарите, отколкото превозвачите да плащат за този престой сериозни суми.

Вчера, след намесата на омбудсмана Мая Манолова, по трасето пред пункта бяха поставени 10 химически тоалетни. Манолова ще настоява и за строежа на паркинг:

АПИ да се организират и да направят един съвременен паркинг преди митницата, какъвто има от другата страна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна