Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти по пътна безопасност искат нов Закон за движение по пътищата

Снимка: БГНЕС

Експерти по пътна безопасност отново поискаха промени в Закона за движение по пътищата. Те дори настояват за изцяло нов нормативен акт, като съвсем скоро започват поредица от кръгли маси, чрез които да оформят предложения. Повод за искането е инцидентът  в тунела „Ечемишка“, при който загина жена.

Някои от текстовете в сегашния Закон за движение по пътищата са неработeщи, а други са направо глупави, коментираха експерти. Христо Радков, председател на МЕНСА България, който говори в качеството си на шофьор с дългогодишен стаж, каза, че проблемът е, че законът се пише от хора, които идват от бюрата, а не от пътищата. Той даде пример с това, че дори в него няма определение за гонка и насрещно движение, но има виновни.

Димитър Ганев, председател на сдружение „Обществен съвет за пътна безопасност” посочи, че за да се установи виновният за инцидента в тунела на магистралата, трябва да се отговори на няколко въпроса:  Имало ли е определен служител по безопасността и дали той е изготвял доклади за извършени проверки за състоянието на конструкцията и съоръженията в тунела? Има ли назначено специализирано звено за проверка и кои експерти влизат в състава му и също дали това звено е съставяло доклади?
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна