Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Кючуков: Трябва да спре пилеенето на средства от малки болници, които никнат като гъби

Работи се на парче и с кратък политически хоризонт от две-три години, затова имаме хаос, казва лекарят

Липсата на система в здравеопазването продължава вече 25 години. Краткият политически хоризонт на всяко правителство отнема възможността за изграждане на трайна визия. Така смята доц. д-р Борислав Кючуков, началник на Клиниката по очни болести в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" в София.

Работи се на парче и с кратък политически хоризонт от две-три години, затова имаме хаос, гласи диагнозата на доц. Кючуков за здравеопазването.

Стремежът към планиране на разходите е много правилен, казва още доц. Борислав Кючуков, според когото служебният здравен министър Илко Семерджиев е визионерът, започнал здравната реформа преди 15 години.

Трябва много ясно да се регламентира как да се спре пилеенето на средства в системата, отбелязва още Кючуков:

Да се спре пилеенето на средства от многобройни средни и малки лечебни заведения, поникнали като гъби в големите градове. Една от основните им цели е да генерират клинични пътеки, които да бъдат реинбурсирани от Здравната каса. И в същия момент сериозните лечебни заведения с традиции, които нямат умисъл да правят фалшиви пътеки, защото нямат частен собственик, който да бъде облагодетелстван, страдат, защото биват декапитализирани. Болниците не могат да бъдат същите, каквито са били преди 25-30 години.

Изведнъж се получава едно гнездо от малки птиченца, лакомо отворили човките, които да бъдат нахранени.

Според доц. Борислав Кючуков е наложително да се избяга от безумната ситуация болниците да са търговски дружества и да се състезават помежду си за пациенти.

Относно ползата от въведения от предишния здравен министър Петър Москов пръстов отпечатък доц. Кючуков посочи, че в някаква степен той е намалил генерирането на фалшиви клинични пътеки и истории на заболяването:

Защото е много по-трудно да генерирате фалшив лист - история на заболяването, когато пациентът трябва да си даде пръста при хоспитализирането и дехоспитализирането. Иначе с данните на една лична карта аз съм в състояние в следващия един месец да напиша много такива фалшиви листове - история на заболяването, които да изискам Касата след това да плати.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна